Οστεοπόρωση

Είναι η μείωση της οστικής μάζας, λόγω της μείωσης της περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα και κυρίως σε ασβέστιο. Αποτελεί ένα πολύ συχνό ιατρικό πρόβλημα στους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα οστικά άλατα αποτελούν το 90% της όλης οστικής μάζας. Ο ενήλικας (μεγαλύτερος των 35-40 ετών) χάνει ετησίως περίπου 0.5-1 % της οστικής μάζας.
Αυτή η διαδικασία κάνει τα οστά λεπτά και αδύνατα, μειώνοντας την αντοχή τους.

Έτσι το άτομο γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς των οστών και σε προχωρημένο στάδιο βιώνει συχνά πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα. Εκδηλώνεται με διάχυτα οστικά άλγη, ενώ προδιαθέτει στην εμφάνιση καταγμάτων στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, τα οποία μπορεί να περιορίσουν την κινητικότητά σας και την ανεξαρτησία σας.

Παράγοντες Οστεοπόρωσης

Ακόμη, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη γρηγορότερη εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η κατάχρηση καφεΐνης, η μειωμένη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου, διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη, διατροφή ιδιαίτερα υψηλή σε φυτικές ίνες και η λήψη κάποιων φαρμακευτικών ουσιών κατηγορούνται ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μείωση της οστικής μάζας μέσω της μείωσης της οστεοσύνθεσης. Επίσης, η κληρονομική επιβάρυνση και ορμονικά αίτια, όπως η ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Πρόληψη της Οστεοπόρωσης

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης εκτός από τους διατροφικούς παράγοντες, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η σωματική άσκηση. Τα οστά αυξάνουν τη μάζα τους μέσω της εναπόθεσης μετάλλων.
Αρκετές εργασίες έχουν δείξει ότι άτομα που είναι αγύμναστα μπορούν με άσκηση χαμηλής έντασης όπως το έντονο περπάτημα και άλλες αερόβιες δραστηριότητες να επιταχύνουν την διαδικασία της οστεοσύνθεσης. Επιπλέον, η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθάει πάρα πολύ, οι ασκήσεις διατάσεων και οι ασκήσεις ισορροπίας. Η μηχανική φόρτιση που προκαλεί στον σκελετό η προπόνηση αναστέλλει ή επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας. Όμως, αποφύγετε τις ασκήσεις με άλματα, σκυψίματα και στροφές. Αν έχετε οστεοπόρωση και είστε σε κίνδυνο με σχετιζόμενα προβλήματα υγείας, ρωτήστε το γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη λύση.

Γενικά, μείνετε ενεργός/ή και μην θεωρήσετε εσφαλμένα ότι η άσκηση θα οδηγήσει σε κάταγμα. Στην πραγματικότητα, όταν γυμνάζονται οι μύες, προστατεύουν τα κόκκαλα.