Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν σηματοδοτεί το τέλος της σωματικής δραστηριότητας ούτε περιορίζει μια γυναίκα να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες μπορούν να συνεχίζουν να γυμνάζονται με την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπάρχει κάποιος δυσμενής παράγοντας.

Πάντα όμως πρέπει να γυμνάζεται με την καθοδήγηση ενός ειδικού και πάντα σε στενή συνεργασία με τον γιατρό κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε γυμναστική. Η γυμναστική μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη, όμως δεν παύουν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Αυτοί σχετίζονται με τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην εγκυμοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο η αερόβια γυμναστική όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θεωρούνται ασφαλείς και ευεργετικές. Δραστηριότητες όπως περπάτημα, χαλαρό jogging, κολύμβηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις μπορούν να συμβάλλουν θετικά.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να στοχεύει στο να παραμείνει η έγκυος σε φόρμα, να έχει καλή ψυχολογία και όχι να αποκτήσει σώμα αθλήτριας.
Θα πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις όπου υπάρχει περίπτωση να χαθεί η ισορροπία, όπως ιππασία, ποδήλατο ή σκι κλπ. Επιπλέον, αθλήματα επαφής, όπου υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει χτύπημα στην κοιλιά, όπως kick boxing, τζούντο, κλπ.
Αν υπάρξουν ασυνήθιστα συμπτώματα, η άσκηση θα πρέπει να διακοπεί και να υπάρξει άμεση επικοινωνία με τον γιατρό.

Οι περισσότερες γυναίκες αμέσως μετά τη γέννα σκέφτονται πώς θα καταφέρουν να βρεθούν το συντομότερο, στο προηγούμενο σωματικό τους βάρος και σχήμα.
Οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν ένα πρόγραμμα προπόνησης μετά από 2 περίπου μήνες, αφού συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τους πόνους στη μέση, τη δυσκοιλιότητα, το πρήξιμο, ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και της διάθεσης, εμποδίζει την απόκτηση βάρους, βελτιώνει τον ύπνο και την αντοχή.