Ευλυγισία και Ορθοσωμία

H ευλυγισία επιτυγχάνεται μέσω των μυϊκών διατάσεων, οι μυϊκές οποίες συντελούν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποφυγή τραυματισμών.
Οι μυς χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους από την εντατική προπόνηση, από την προπόνηση δύναμης, από ασκήσεις με περιορισμένη τροχιά κίνησης και πιθανόν από παλιούς τραυματισμούς.

Με τις μυϊκές διατάσεις είναι δυνατόν να ελαττωθεί ο κίνδυνος των μυϊκών τραυματισμών και να αυξηθεί η ικανότητα απόδοσης. Πρέπει να τονισθεί ότι η εφαρμογή των διατάσεων πρέπει να είναι προσεχτική. Να αυξάνονται ως προς τη διάρκεια, την ένταση και την συχνότητα βαθμιαία, διότι είναι πιθανόν να δημιουργήσουν ρήξη στα αγγεία, δηλαδή φλεγμονή, πόνο, κ.ά. Τα είδη των διατάσεων είναι 3, οι ενεργητικές, οι παθητικές και αυτοδιατάσεις.

Όσον αφορά τη μορφολογία της άρθρωσης και τη φυσική ελαστικότητα του μυϊκού συστήματος, δεν πρέπει να πιέζουμε τις αρθρώσεις πέρα από την τροχιά κίνησης και τη φυσική ελαστικότητα των μυών.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μειώνεται η ακαμψία των μυών και αυξάνεται η ικανότητα έκτασης των μυών.

Οι διατατικές ασκήσεις μετά το τέλος της προπόνησης θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του μυϊκού πόνου.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε για να διατείνουμε ένα μυ, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε διατατικές ασκήσεις δεν πρέπει να προκαλούν πόνο και η διάταση είναι προσωπική για κάθε άτομο και πρέπει να σταματά στα δικά του όρια πόνου.

Οι πολλές ώρες στη δουλειά και συγκεκριμένα στο γραφείο, η στάση του σώματος που έχουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης, τα μυοσκελετικά προβλήματα που κληρονομούμε όπως η κύφωση, η σκολίωση, η λόρδωση της σπονδυλικής στήλης και άλλα, μας επιβάλλουν να τα αντιμετωπίσουμε με ειδικές ασκήσεις που μας αποφορτίζουν από τον πόνο και επαναφέρουν σιγά-σιγά το σώμα στη σωστή του θέση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται επιπλέον η συνειδητή σωστή θέση του σώματος σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Πρόκειται για μία εκπαίδευση, η οποία μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι θα πρέπει να καθόμαστε, να περπατάμε και να στεκόμαστε εργονομικά λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας.

Συγκεκριμένα, το βάρος του σώματος δεν μοιράζεται ομοιόμορφα στις αρθρώσεις έτσι ώστε οι δυνάμεις της βαρύτητας να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές και στους μύες. Αυτοί με τη σειρά τους συρρικνώνονται και αδυνατούν. Ωστόσο, με την ειδική προπόνηση της ορθοσωμίας μπορούμε να τους ενδυναμώσουμε και να τους επιμηκύνουμε και παράλληλα να αυξήσουμε το εύρος των αρθρώσεων. Έτσι το σώμα γίνεται πιο ισορροπημένο, όμορφο και λειτουργικό.