Σκολίωση – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η Σκολίωση παρουσιάζεται σαν μια κλίση του κορμού προς μια κατεύθυνση, με ταυτόχρονη κλίση των ώμων ή και της λεκάνης και την παρουσία ενός ύβου (ύβος = καμπούρα) στη μία πλευρά της πλάτης ή της μέσης. Αυτό γίνεται γιατί η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση είναι μια πάθηση που προκαλεί μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή πλάγια κλίση του κορμού με ταυτόχρονη στροφή συνοδευόμενη από πρόσθιες και οπίσθιες προβολές.

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση εξελίσσεται συνήθως με μεγάλη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της εφήβου και μετά το τέλος της ανάπτυξης με αργούς ρυθμούς. Η παραμόρφωση που προκαλεί εξαρτάται αφενός από τη βαρύτητα της πάθησης αφ ετέρου από τον εντοπισμό της. Σκολιώσεις θωρακικές, στις οποίες εμπλέκονται εκτός από τους σπονδύλους και οι πλευρές δημιουργούν έντονες δυσμορφίες.

Ο έλεγχος για Σκολίωση είναι απλός. Με γυμνό το παιδί το κοιτάζουν από πίσω όρθια και ελέγχουν εάν ο ένας ώμος γέρνει από τη μια πλευρά, εάν το ίδιο συμβαίνει και στις ωμοπλάτες και εάν η απόσταση των χεριών του από τον κορμό είναι ίδια. Μετά θα πρέπει το παιδί να σκύψει και να το παρατηρήσουν από πίσω. Εάν ανασηκώνεται περισσότερο η μία πλευρά της πλάτης ή της μέσης του. Αυτά είναι ενδείξεις σκολίωσης και θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από ειδικό ιατρό Ορθοπεδικό.

Αυτός θα πιστοποιήσει την ύπαρξη Σκολίωσης και θα ξεχωρίσει εάν πρόκειται για Ιδιοπαθή Εφηβική Σκολίωση ή για Λειτουργική Σκολίωση, που είναι αποτέλεσμα κακής στάσης και συνηθειών, που εύκολα αντιμετωπίζεται με ασκήσεις γυμναστικής και σωστής στάσης καθώς και από άλλες μορφές Σκολιώσεως δευτεροπαθείς σε άλλες παθήσεις. Αυτό γίνεται με τη χρήση ακτινογραφιών σε δύο προβολές.

Ηλεκτρονικό Σκολιώμετρο

Σήμερα η σύγχρονη μέθοδος πιστοποίησης γίνεται με ένα ηλεκτρονικό Σκολιώμετρο, που με ένα πέρασμα στην πλάτη του σκυμμένου παιδιού μας δίνει με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη παραμόρφωσης. Οσον αφορά τον έλεγχο της βαρύτητας της πάθησης και πριν καταφύγουμε σε επικίνδυνες ακτινογραφίες, με τη χρήση ενός μηχανήματος, που εκπέμπει ένα αβλαβές μαγνητικό πεδίο, μετράμε τις γωνίες, τη στροφή και την ευθυγράμμιση του σκελετού, στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην απόφαση του είδους της θεραπείας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος που έχει ακρίβεια στο 95% της ακτινογραφίας, είναι επίσης πάρα πολύ χρήσιμη στις επανεξετάσεις, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό συνολικά των ακτινογραφιών που θα υποβληθεί το παιδί, κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας από 25 – 30 στις 5 περίπου.

Η απόφαση για θεραπεία ή παρακολούθηση της Σκολίωσης εξαρτάται από τον βαθμό της. Σκολιώσεις μικρές με γωνίες κλίσης μικρότερες από 15 μπαίνουν σε φάση παρακολούθησης σύμφωνα με την ανάπτυξη του παιδιού. Εάν υπάρξει επιδείνωση έστω και 4 το προσεχές διάστημα θα πρέπει να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία θα εφαρμοσθεί χωρίς προηγούμενη παρακολούθηση εάν κατά τη στιγμή της διάγνωσης η κλίση υπερβαίνει τις 20. Εφ όσον η συντηρητική θεραπεία σε βάθος χρόνου δεν αποδώσει τότε οι σκολιώσεις αυτές χειρουργούνται.

Θερμοπλαστικοί κορσέδες

Η συντηρητική θεραπεία γίνεται μόνον και αποκλειστικά με τη χρήση διορθωτικών κηδεμόνων (θερμοπλαστικοί κορσέδες). Θεραπείες όπως ειδική γυμναστική, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική και διάφορα άλλα, μόνον επικουρικά υποστηρίζουν τη θεραπεία με κηδεμόνες. Ο χρόνος εφαρμογής για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, θα πρέπει να είναι σχεδόν όλο το 24ώρο και θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πιστοποίηση του τέλους της οστικής ανάπτυξης.

Οι αρχές κατασκευής ενός διορθωτικού κηδεμόνα είναι η άσκηση δυνάμεων ακριβώς αντίθετων από αυτές που προκαλούν την παραμόρφωση. Η διαφορά τους έγκειται στον ακριβή εντοπισμό αυτών των δυνάμεων πίεσης, τον αριθμό των εκτονώσεων καθώς και τον τρόπο που επιτυγχάνουν την αντιστροφή των στροφικών παραμορφώσεων.

Αλλη σημαντική τους διαφορά είναι η αισθητική που προσφέρουν σε σχέση με τον όγκο, την κάλυψη της επιφάνειας του σώματος και το βάρος τους, που από αυτά εξαρτάται και η αποδοχή τους από τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια.

Οι σύγχρονοι διορθωτικοί κηδεμόνες κατασκευάζονται όχι με την εφαρμογή γύψου στο σώμα του παιδιού, αλλά με τη χρήση ακίνδυνης ακτινοβολίας Laser, που σαρώνοντας τον κορμό σε πραγματικό χρόνο δημιουργείται ένα απολύτως ακριβές ψηφιακό εκμαγείο (καλούπι), που εν συνεχεία αφού επεξεργαστεί σε ειδικά ψηφιακά προγράμματα (CAD-CAM) σχηματίζεται μέσω ενός ψηφιακού παντογράφου (τόρνου) το τελικό εκμαγείο για την κατασκευή του κηδεμόνα.

Οι τρεις «χρυσοί» κανόνες

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση είναι μια πάθηση που εάν ακολουθηθεί η εφαρμογή των παρακάτω τριών παραμέτρων στο ακέραιο, μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Οι παράμετροι αυτές είναι:

  1. Ενας σωστά κατασκευασμένος και εφαρμοσμένος κηδεμόνας και ολοήμερη εφαρμογή του, με προοδευτική αύξηση της πίεσης.
  2. Στενή παρακολούθηση του παιδιού με προσαρμογές του κηδεμόνα σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα ανάπτυξής του.
  3. Αφαίρεση του κηδεμόνα μετά την πιστοποίηση του τέλους της οστικής ανάπτυξης και περίπου ενάμιση χρόνο έπειτα από αυτή για διατήρηση των αποτελεσμάτων.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.