Ποιά είναι τα είδη της δύναμης;

Όλοι μας από πολύ μικρή ηλικία έχουμε ακούσει τον όρο της δύναμης σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και με τον καιρό τον έχουμε κατανοήσει πλήρως. Πολλοί όπως δεν θα γνωρίζουν σε ποιά είδη χωρίζεται η δύναμη και για αυτό τον λόγο σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε αυτά παρακάτω.

Απόλυτη δύναμη

Είναι η χρήση πάνω από 90% της δυνατότητας σε δύναμη του ατόμου, λόγω εξωτερικών επιδράσεων, ανεξαρτήτων από τη θέληση του ατόμου (ή την συνειδητή βούληση), π.χ. σε περιπτώσεις κινδύνου, σε υψηλής συχνότητας ηλεκτρικό ερεθισμό του μυός , σε ύπνωση. Αλλιώς, απόλυτη δύναμη είναι, θα λέγαμε, η μέγιστη αξία της δύναμης που παράγεται από παρακίνηση του μυός, ανεξάρτητα από τη θέληση (συνειδητή βούληση) του ατόμου.

Μέγιστη δύναμη

Είναι το μέγεθος της δύναμης που είναι σε θέση να αναπτύξει το νευρομυϊκό σύστημα μέσω μέγιστης εκούσιας σύσπασης (συνειδητή βούληση) ενάντια σε εξωτερικές δυνάμεις. Μετριέται από το μέγεθος των εξωτερικών αντιστάσεων που μπορούν να υπερνικηθούν. Είναι ίση με το 60% μέχρι το 85% της δυνατότητας σε δύναμη του ατόμου.

Ταχυδύναμη

Είναι το μέγεθος της δύναμης που μπορεί να κινητοποιήσει με εκούσια σύσπαση το νευρομυϊκό σύστημα σε κάθε χρονική μονάδα, όπως και η διάρκεια κατά την οποία μπορεί να διατηρηθεί αυτή η μορφή δύναμης. Μετριέται με το μέγεθος της επιτάχυνσης ή ταχύτητας που μπορεί να αποκτήσει το ίδιο το σώμα (ή μεμονωμένα μέρη του σώματος) στον διαθέσιμο χρόνο ή που μπορεί να μεταφερθεί σε ξένο σώμα (αθλητικό όργανο, αντίπαλος, κ.λ.π.).

Εκρηκτική δύναμη ή ταχυδυναμη

Είναι η ικανότητα του ατόμου να αναπτύσσει πολύ γρήγορα μια όσο το δυνατόν υψηλή τιμή δύναμης. Αλλιώς, είναι η ικανότητα του ατόμου να αναπτύξει πολύ γρήγορα μια όσο το δυνατόν υψηλή τιμή δύναμης μέχρι περίπου 50 ms από την αρχική φάση της συστολής.

Αντοχή στη δύναμη

Είναι το μέγεθος της ικανότητας αντίστασης του οργανισμού στην κόπωση, με σχετικά μεγάλης διάρκειας επιβαρύνσεις και ένα υψηλό ποσοστό δύναμης (πάνω από 30% της ατομικής μέγιστης δύναμης).

Σχετική δύναμη

Είναι ένα κλάσμα με αριθμητή την μέγιστη δύναμη και παρανομαστή την μάζα του σώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.