Τρίτη Ηλικία

Η γήρανση, οι γενετικές μας καταβολές αλλά και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν μείωση των λειτουργιών και ικανοτήτων του σώματός μας. Έχει υπολογιστεί ότι τα άτομα με ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα εμφανίζουν απώλεια της αερόβιας ικανότητας κατά 8-10% κάθε 10 έτη μετά την ηλικία των 30 ετών. Αντίθετα τα άτομα αυξημένη δραστηριότητα εμφανίζουν μόνο 4%. Η μείωση της αερόβιας ικανότητας σχετίζεται με μείωση ικανότητας εκτέλεσης σωματικού έργου, ενώ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου καθώς και άλλων παθήσεων.
Μετά την ηλικία των 60 ετών η μυϊκή ισχύς βρίσκεται ελαττωμένη περισσότερο από 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη της ηλικίας των 30 ετών και ποικίλει φυσικά στους διάφορους μύες.

Αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα μας με το πέρασμα του χρόνου

  • Αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους και μείωση της άλιπης σωματικής μάζας
  • Μείωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων
  • Μείωση της oστικής μάζας
  • Μείωση της ευλυγισίας
  • Μείωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής
  • Διαταραχές του ύπνου και απώλεια μνήμης

Πλεονεκτήματα άσκησης

Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση καθυστερεί και πολλές φορές προλαμβάνει τις συνέπειες της γήρανσης.
Με την άσκηση στην τρίτη ηλικία αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού, οπότε αποφεύγεται η παχυσαρκία και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών. Επιπλέον, βελτιώνεται η ισορροπία, κατά συνέπεια αποφεύγονται πτώσεις και ατυχήματα.
Αυξάνεται η δύναμη, οπότε βελτιώνεται η ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών κινήσεων με ευκολία. Αυξάνεται η αντοχή μέσω της αερόβιας άσκησης, έντονο περπάτημα κ.τ.λ.
Διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια γύμναση με αεροβικές ασκήσεις αυξάνει την VO2max κατά 15-20%. Υποστηρίζεται ότι αερόβια ικανότητα ενός γυμνασμένου ατόμου 65 ετών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη ενός ατόμου 25 ετών που δεν έχει αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Η πιο σημαντική βελτίωση που παρατηρείται δηλαδή είναι στην αερόβια ικανότητα του ατόμου, δηλαδή στην αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Επιπλέον, στην καρδιά η μακροχρόνια άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση της καρδιακής παροχής κατά 10-15% και σε μικρότερο βαθμό του όγκου παλμού. Επίσης, η άσκηση ενισχύει την ψυχολογία, βελτιώνει την ικανότητα για εργασία ή ψυχαγωγία και έτσι προσφέρει όχι μόνο παράταση της επιβίωσης, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.