Το άσθμα δεν πρέπει να αποτελεί αιτία αποφυγής ή και διακοπής της άσκησης.
Είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δύσπνοια. Η δύσπνοια οφείλεται σε παροδική στένωση των αγωγών μέσω των οποίων γίνεται η είσοδος και η έξοδος του αέρος στους πνεύμονες.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ζαλάδα, πόνος και σφίξιμο στο στήθος ή βήχας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή για παράδειγμα η γυμναστική, μας αναγκάζει να παίρνουμε πιο βαθιές ανάσες και έτσι γεμίζουμε τους πνεύμονές μας με περισσότερο κρύο και ξηρό αέρα από το στόμα. Οπότε δηλαδή, αναπνέουμε με διαφορετικό τρόπο, από το ότι να αναπνέαμε από τη μύτη, η οποία φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε, τον καθαρίζει και αυξάνει την υγρασία του.

H εξήγηση της αιτιολογίας του άσθματος δεν είναι απλή και τουλάχιστον δεν φαίνεται να οφείλεται σε ένα μόνο παράγοντα.

Παράγοντες εμφάνισης άσθματος

  • Αλλεργία. Η αλλεργία είναι ιδιαίτερη συχνή στα νεαρά άτομα. Στις πιο γνωστές ουσίες που προκαλούν αλλεργία, ανήκουν γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη (ή καλύτερα παράσιτα που ζουν στη σκόνη), τρίχες ή λέπια ζώων, πούπουλα, φάρμακα και τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στάρι, καρύδια, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή
  •  Λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος όπως π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες όπως έντονη χαρά ή λύπη.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.
  • Επαγγελματικοί παράγοντες όπως η εισπνοή κόνεων ή αερίων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ειδικής μορφής άσθματος που λέγεται επαγγελματικό. Tο αλεύρι, τα ρινίσματα ξύλου, οι αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ουσιών που συναντώνται στον εργασιακό χώρο και που πολλές φορές ευθύνονται για την πρόκληση επαγγελματικού άσθματος.

Η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τα συμπτώματα του άσθματος.
Πολύ συχνά όμως, η άσκηση είναι ο μοναδικός εκλυτικός παράγοντας ασθματικών συμπτωμάτων και τότε μιλάμε για το άσθμα κατά την άσκηση ή ασκησιογενές άσθμα. Αυτό είναι πιο συχνό σε αθλητές υψηλών επιδόσεων. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η εκτίμηση της βαρύτητας του άσθματος και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας από τον ειδικό γιατρό.

H βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας και η ενδυνάμωση των μυών που συμμετέχουν στην αναπνοή, θα βοηθήσουν τον ασθματικό.
Αν το άσθμα σας βρίσκεται γενικότερα υπό έλεγχο, τότε λογικά θα μπορείτε να γυμναστείτε χωρίς πρόβλημα. Οπότε, με τη βοήθεια του γιατρού θα μπορέσετε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης και ποιες μέθοδοι γυμναστικής είναι πιο ασφαλείς για εσάς.