Αδυνάτισμα χωρίς άσκηση
Σύμφωνα με τους επιστημονες, μονο η δίαιτα είναι αρκετή για να χάσει κανείς τα περιττά του κιλά. Την αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα άποψη ότι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για αδυνάτισμα, αντικρούει μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού».
Όπως έδειξε, και μόνο η δίαιτα είναι αρκετή για να χάσει κανείς τα περιττά του κιλά. Είναι γεγονός, ότι για να αδυνατίσει κανείς πρέπει να διατηρεί μία διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβανει καθημερινά και στον αριθμό των θερμίδων που καταναλωνει μέσω του μεταβολισμού του και της φυσικής δραστηριότητας», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ληάν Ρέντμαν από το Ερευνητικό Βιοϊατρικό Κέντρο Πέννινγκτον, στο Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνα.
Διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σημασία εάν η διαφορά αυτή θα επιτευχθεί μέσω της δίαιτας ή μέσω της καθημερινής γυμναστικής και κίνησης, αρκείνα υπάρχει.
Η δρ Ρέντμαν και οι συνεργάτες της συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους, που διήρκησε 6 μήνες, 35 υπέρβαρους αλλά κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες – 16 άνδρες και 19 γυναίκες.
Οι 12 από αυτούς έκαναν μόνο δίαιτα, μειώνοντας την συνήθη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 25%. Άλλοι 12 έκαναν δίαιτα και γυμναστική, μειώνοντας τις καθημερινές θερμίδες κατά 12,5% και αυξάνοντας τις καύσεις μέσω άσκησης κατά 12,5%.
Οι υπόλοιποι 11 εθελοντές δεν έκαναν κάποια αλλαγή στη διατροφή ή στη φυσική δραστηριότητά τους (αποτελούσαν την επονομαζόμενη ομάδα ελέγχου).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι εθελοντές που έκαναν δίαιτα όσο και αυτοί που έκαναν δίαιτα και γυμναστική έχασαν παραπλήσια κιλά: το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, το 24% του λιπώδους ιστού τους και το 27% του περικοιλιακού σπλαχνικού λίπους – του λίπους που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Συνεπώς, όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, η δίαιτα ή/και η άσκηση θα έχουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη. Εντούτοις, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συστηματική άσκηση βελτιώνει την αεροβική φυσική κατάσταση και ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η άσκηση δεν αδυνάτιζε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος, αλλά όλο το σώμα, καθώς το λίπος μειώθηκε ομοιόμορφα στο σώμα όσων εθελοντών γυμνάζονταν.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το αδυνάτισμα δεν μπορεί να υπερνικήσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε οργανισμός αποθηκεύει το λίπος, τονιστηκε απο την δρ Ρέντμαν.
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να αποθηκεύουν το λίπος με συγκεκριμένο τρόπο, και αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να υπερνικηθεί με το αδυνάτισμα, καταλήγουν οι ερευνητες.